Fényíró (is) a László-család egyrésze
Szerző: Admin
Székelykeresztúron a László-család arról ismert, hogy tagjai elsősorban a közművelődés terén vállalnak komoly szerepet. Az "öregek" táncos-koreográfusok, a Pipacsok Néptáncegyüttes alapítói, fenntartói, oszlopos tagjai évtizedek óta, az idősebb fivér, László Csaba pedig - csak úgy mellesleg - a nagyváradi együttesnél is dolgozva, igen komoly tánszínházi előadásokat rendez. A nép szolgálata és a magaskultúra egy és ugyanaz. Az érték áthatol mindenen, s a mostani generációk dolga, hogy átadják ezeket a javakat a következőknek.

A két ifjabb László-csemete - diplomás, huszonéves legények - azonban képírásra (is) adta a fejét. A kisváros főterén található László Stúdiót a Folkart Kft. üzemelteti, amely név mögött László Csongor és László Barna rejtőzik. Csongor a fotográfia - a marketing és az idegenforgalom - szakembere, Barna a mozgókép tudója - ifjú filmrendező, aki mostanság végzi a mesterképzőt -, már láthattuk néhány rövidebb lélegzetű alkotását az elmúlt egy-két évben. Egyébként operatőrként is Ígéretes. Ez az elhivatottság a fiatalokban részben apai oldalról származhat, hiszen maga is fotografált korábban, illetve abból a kényszerből, hogy az adatközlőket, a Pipacsok által szervezett programokat, a felsősófalvi nyári tánctáborok eseményeit is folyton fotózni, dokumentálni kellett. Másrészt pedig egyszerű praktikus oka van: nem lehet csak fesztiválokból, táncból és zenéből megélni - tudjuk ezt a La Fontaine nevű úriembertől, és saját bőrünkön is tapasztaljuk olykor -, úgyhogy a Folkart tulajdonosai és egyben alkalmazottai összekötötték a kellemest a kötelezővel.

A László Stúdió korszerű és gyors gépekkel rendelkezik. Bevételeiket visszaforgatják a cégbe, hogy megfelelő szinten tudják tartani a technikát, és kiszolgálhassák megbízóikat, akiknek egyre magasabbak az igényeik. A legutóbbi fejlesztések úgy történhettek meg, hogy a Bethlen Gábor Alap külhoni fiatal magyar vállalkozók számára kiírt pályázatán nyertek vissza nem térítendő támogatást. Az új nyomtatók jóvoltából gyorsabban szolgálhatják ki a megrendelőket, s a minőség is sokat javult, de az anyagfelhasználás is költséghatékonyabb, így többet kapnak a megrendelők ugyannyi pénzért. A fényképezőgép, a kamera, a drón, az akciókamera és tartozékai a kreatív munkában adnak új lehetőségeket, hiszen jelentősen kitágultak a határok. A számítógépnek és a monitornak az utómunkában van fontos szerepe.
 
Ez a jelentős fejlesztés közvetlenül a stúdiót, de közvetetten elsősorban város és a közelben lévő települések közintézményeit, civilszervezeteit, valamint a vállalkozásokat érinti, akiknek reklámanyagokat, nyomtatványokat készítenek. Mintegy félszáz partnerrel állnak folyamatos kapcsolatban, de ez a szám folyamatosan nő. Az egyéni megrendelők jobbára Székelykeresztúrról és a kistérség falvaiból érkeznek, akik számára


FELADATOKAT ADTUNK EURÓPÁNAK


MEGJELENT – REGÉNY A HELY- ÉS JÖVŐKERESÉSRŐL – JÓKOR? MEGFELELŐ IDŐBEN? – MEGRENDELHETŐ!


ATYHA MEGKÖSZÖNI
A HATÁROKON ÁTÍVELŐ ÖSSZEFOGÁST!