HARMÓNIÁBAN A KÖRNYEZETTEL – Bánja-e a székely (2.)
Szerző: Admin
HARMÓNIÁBAN A KÖRNYEZETTEL – Bánja-e a székely (2.)
Oroszhegyet méltán tartják sikeres településnek. A rendszerváltás óta eltelt három évtizedben komoly fejlődésen ment keresztül. Ami hátrányt jelentett, az ebben az időszakban fokozatosan jórészt előnnyé vált, a pozitívumok pedig felerősödtek, és együttesen helyezik jövőt ígérő pályára a települést. 

A község vezetése fokozatosan figyelt az utóbbi évtizedekben arra is, hogy a külterületen, történetesen Oroszhegy falu határában is olyan objektumokat hozhassanak létre, amelyek tájba illő módon növeljék a helyiek komfortérzetét, és erősítsék a külvilág felé is az alakuló markáns „önképet”. Ilyen építmény a Hegytetejin levő Kilátó és „filegória”, ilyen az Urusos-kút és környezete, valamint a Nyúládban levő létesítmény, a „Rendezvénycsűr”, ahol nárciszfeltiválok, falunapok alkalmával tartanak emlékezetes programokat.

Jól érvényesül, itt is helytálló Köllő Miklós Gyergyószentmiklóson dolgozó építész megállapítása, talál ehhez az oroszhegyi szemlélethez. „… a székely ember csak kifelé, a tájba forduló házban, csak a dombjait, hegyeit szemlélve képes élni.(…)  A táj neki gyógyszer, őt ez élteti.” Minden itthoni mozdulatunk, minden egyes megtartott zug, minden jó helyre elütött szeg, minden megőrzött bútor- és ruhadarab része lehet és alkotóeleme az identitásunknak... Tovább


Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport


TÁMOGASSA ADÓJA
2%-VAL AZ
ÉLŐ SZÉKELYFÖLD
EGYESÜLETET!
CIF: 36825602
Asociatia "Secuimea Vie"
537061 Atia nr. 127,
Jud. Harghita